Sivut

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Ensimmäinen kaninäyttely ja estekisat

Minulle tuli yksi ainoa toivepostaus/postaus ehdotus. jeejee, kiitos Laura! Laura siis ehdotti, että tekisin postauksen ensimmäisestä kaninäyttelystäni, tähän samaan kirjoitan myös ensimmäisistä estekisoistani. Nyt muistellaan siis menneitä!
Ensimmäinen näyttelyni oli vuonna 2010. Juuso oli juuri tullut minulle, lemmikkimessut lähestyivät ja näyttelyt kiinostivat.
Tuolloin en vielä tiennyt/tajunnut, ettei luonnonsoopeli ole ulkomuoto tasoinen väri, eikä Juuso ollut mitenkään erityisen hieno kääpiöjänikseksi, vaikka molemmat vanhemmat onkin hienoja Suomen muotovalioita.
Huomasin Suomen kaniyhdistyksen sivuilta, että lemmikkimessuille olisi tulossa näyttely. Siellä oli vain ulkomuotoluokka, mutta päätin silti ilmoittaa Juuson sinne. Ennen näyttelyä täytyi hommata sille vk-tatska ja liittyä SKYn jäseneksi, ennen kuin päästäisiin osallistumaan näyttelyyn.
Ensimmäinen kaninäyttelyni oli siis 27.11.2010 Helsingin messukeskuksessa. Näyttelypäivä meni kivasti kavereiden kanssa aikaa viettäen (tässä vaiheessa ei vielä kani-ihmisten kanssa), messualueella kierrellen ja shoppailten, sekä Juusoa pallotellessa ja muita hienoja kaneja ihaillessa. Myös estekisoja kävin vilkaisemassa ja siitä lähti innostus estehyppyyn.
Tuolloin Juuso oli vielä kauhea rimpuilija, eikä millään meinannut antaa kääntää selälleen, eikä varsinkaan antanut kurkata suuhun. Juuso oli vasta muutaman päivän yli neljä kuukautta ja olin ilmoittanut sen chinchilla-värisenä. Ihme ja kumma kun on päässyt läpi, vaikka tuolla on selvät soopelimerkit.
Tämmöinen arvostelu sieltä kumminkin tuli:

Paino: 5/5
Rotuleima & esiintyminen 18,5/20 - heikohko esiintyminen
Rungonmuoto 37/40
Turkin tiheys 9/10
Turkin laatu 9/10
Väri ja kuviointi 8/10 - epätasainen
Kunto ja hoito 5/5

GG 2010

Yhteensä pisteitä siis tuli 91,5 pistettä, joita kyllä kovasti ihmettelen. Eihän Juuso osannut edes poseerata tai esiintyä ollenkaan, eikä millään meinannut antaa tuomarin tutkia itseään..
Todella kiva vaikutelma jäi kaninäyttelyistä ja pakkohan sitä oli kokeilla uudestaan! Tosin vasta seuraavana kesänä päästiin pyörähtämään näyttelyssä, tällä kertaa petissä. 11.6.2011oli näyttely Lopella. Ei me tuollakaan mitenkään hyviä pisteitä saatu, mutta Juuson turkki olikin aivan kuollut ja käsittely oli painajaista. 91,5 pistettä ja kunniamaininta viiden pisteen kohdista saatiin.

Juuso arvosteltavana Lopella

Jatkossa on kuitenkin tullut kivoja pisteitä ja ollaan pärjätty aika kivasti niin Juuson, kuin muidenkin kanien kanssa :3 Monet KuMat, muutamat luokkavoittaja ruusukkeet ollaan kerätty, muutamia kertoja ollaan käväisty myös PPK-pöydällä.

Ensimmäiset (epäviralliset)estekisani olivat Palojoella. Päivämäärää en muista, mutta se oli 2011 talvea. Sinne lähdin kaverini ja Juuson kanssa. Kisat olivat sisällä ja tilat olivat melko huonot ja ahtaat, mutta siitä huolimatta Juuso hyppi ihan kivasti ainakin ensimmäisiksi kisoiksi. Helpossa hypytin Juuson itse, mutta me ei sijoituttu mitenkään ja virheitä tuli ihan kiitettävä määrä. Yritys oli kuitenkin kova! Keskivaikeassa Laura tarjoutui hypyttämään Juuson ja ykköseksihän se sijoittui, hieno poika :3
Palojoella tutustuin Lauraan ja hänestä tulikin Juuson vakio hypyttäjä.

Rupesin sitten Lauran kanssa kiertelemään näyttelyitä ja estekisoja. Lauran kautta opin myös tuntemaan paljon uusia ja ihania ihmisiä kanipiireistä.
Hassua ajatella, että tuosta on kohta jo kolme vuotta. Vastahan minulla oli käsissäni tuo kolmekuinen, säälittävän pieni ensimmäinen kanini, Juuso.. :3

Nykyään meitä harvemmin näkee estekisoissa. Tällä hetkellä ei ole kania, joka oikeasti tykkäisi hyppiä. Juusolla ei enää riittänyt into, joten lopetettiin kisaaminen. Välillä hypittiin kotona pieniä esteitä, mutta Juusolla murtui jalka ja lopetettiin kokonaan, ettei jalalle sattuisi mitään.
Oikeastaan itseltänikin hieman katosi into, kun ruskea esteristeytykseni Reina nukkui pois viime kesänä. Sen jälkeen en ole estekisoissa käynyt.
Voi olla, että Deenan kanssa meitä näkee tulevaisuudessa radalla, kunhan tyttönen saisi hieman enemmän rohkeutta kulkea valjaissa ja epävarmuus uusiin paikkoihin hieman hellittäisi. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Palojoella

2 kommenttia:

 1. Mulla ja mun kaneilla on takana vain yhdet PET-näyttelyt. Millasta ulkomuotonäyttelyissä oli? Eroaako paljon peteistä? Ja kaninhan ei tarvitse olla rekisterissä ulkomuodossa? Ajattelin nyt alkaa kiertää enemmän näyttelyitä, jos vaikka sattuis tänne meillepäin niitä. P.S aloin lukijaks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petissä arvostellaan millainen kani on lemmikkinä ja miten sitä on hoidettu. Ulkomuodossa kania verrataan rotumääritelmään :) Kanin ei tarvitse olla rekattu, mutta sen voi halutessaan rekisteröidä ulkomuotoluokasta saamilla pisteillä.
   Kiva! Uuden lukijat ovat aina tervetulleita :)

   Poista